SiniMusta:

Takakannen perusteella odotin jo kirjalta paljon, ihmeotuksia pursuava maanalainen Lontoo - juuri sopivaa minulle. Onnekseni en joutunut pettymään, kirja vastasi aika lailla odotuksia.

Juonesta: Nuori Richard Mayhew löytää Lontoon kadulta haavoittuneen tytön ja ottaa hänet kotiinsa toipumaan. Door ei olekaan tavallinen tyttö, hän on kotoisin toisesta, alapuolisesta Lontoosta. Hänen perheensä on murhattu ja nyt murhaajat ovat hänen perässään. Doorilla on kyky avata kaikki ovet ja luoda ovia ala- ja yläpuolisen Lontoon välille. Door toipuu ja lähtee takaisin kotiinsa pahoitellen kovasti Richardille. Pian Richard huomaa elämänsä muutuneen rajusti Doorin tapaamisen jälkeen. Tuntuu kuin häntä ei olisi olemassa muille ihmisille. Vain eräs kerjäläinen tuntuu näkevän hänet ja tämä johdattaa Richardin alapuoliseen Lontooseen. Siellä Richard joutuu mukaan vaarantäyteiseen seikkailuun pitkin metrotunneleita ja maanalaisia käytäviä. Vastaan tulee muun muassa rotille puhujia, viemäriväkeä, hirviö ja enkeli.

Päähenkilö Richard oli aika sympaattinen ja aluksi ehkä hiukan raukkis. Tarinan edetessä hän miehistyi eikä antanut enää muiden hyppiä silmilleen. Lopussa Richard oli jo lähes sankari.
Doorista pidin myös, hän ja Richard olivat kaksi lempihenkilöäni kirjassa. Olin kuolla nauruun näiden kahden sekoillessa vaivaisten viinilasillisten jälkeen. Mutta olihan se viini yli 3000 vuotta vanhaa. Muista henkilöistä mieleeni jäivät erityisesti salaperäinen mustiin pukeutuva kaunotar Lamia ja Carabasin markiisi.

Pidin kirjasta paljon, sen kieli oli helppolukuista ja mukana oli lähes koko ajan huumoria. Fantasian ystävät pitävät varmasti.

Arvosana: 9

1627238.jpg